lørdag 13. april 2019



Velkommen til Pixeljentene.

Skrevet av Hege.

Pixeljentene består av Gunn, Mariann og meg, Hege. Vi har over lengre tid vært interessert i fotografering og fugletitting. Dette er to hobbyer som er trivelig å kombinere og veldig spennende. Nå har vi bestemt oss for å dele litt av det vi driver med. Denne bloggen kommer til å inneholde opplevelser vi har i forbindelse med foto -og fugleturer, og ofte i kombinasjon. Første turen som blir dokumentert er denne påskens tur til Sverige. Det er bare meg og Gunn som reiste, da Mariann ikke hadde mulighet, og vi savner henne veldig her nå vi sitter på et loft i et privat hjem leid gjennom Airbnb. Vi planla denne turen for en ukes siden og bestilte forskjellig overnattinger enten privat eller på campinger. Første dagen (i dag) startet grytidlig før fuglene hadde stått opp, og så bar det strake vegen til Sandefjord, der vi hadde bestilt billett med fergen over til Strømstad. Billett-damen i luken kunne informere oss om at vi ville bli satt på venteliste siden vi ankom havnen så sent (10 minutter før avgang, det synes vi holdt). Jaha, tenkte vi, men vi slang på et ekstra smil og sa - det er jo ferie, så dette går helt fint. Så bra at du bare smiler også, la vi til. Det er fordi jeg har bursdag, sa hun. Og vi gratulerte med et par dytt på hornet så det ljomet over plassen. Kanskje litt i overkant, men hun smilte bredere, så det så ut som hun likte å bli satt pris på. Nå kan det nevnes at vi ikke kom med fergen og måtte returnere til billett-luken og fikk tilbake pengene for den forhåndsbestilte billetten. Da kicket det spontane inn igjen og jeg spratt ut av bilen og overlevert et påske-egg som bursdagsgave til henne.

I stede for en rolig overfart ble det Horten-Moss ferge og E6 til Strømstad. Vi bunkret opp litt på grensen og durte videre mot Uddevalla. Det går fort på motorvegen, men noen fugler så vi. Vi legger ved oversikt over arter vi har sett i dag nederst i innlegget, for den over gjennomsnittet interesserte. 

Vi har hatt mange bilturer på utkikk etter forskjellige fuglearter og det hender at vi stanser i vegkanten dersom vi oppdager noe vi vil se nøyere på, men aldri på motorvegen. Der går grensen for sikkerheten, så på motorvegen kan det hende at sjåføren (ofte meg) ser noe som flyr over eller "henger" over vegen og den andre i front passasjersete kan prøve å artsbestemme fuglen, da jeg bør har øynene på vegen. I dag hadde vi et par timer på motorvegen, så det var godt da vi kom av den. Og ikke minst at fartsgrensen falt slik at det var mulig å ta noen spontane stopp. For eksempel bli vi oppmerksomme på en flokk urolige kråkelignende fugler over noen trær. Det ble full stopp og 180 grader snuoperasjon for å komme nærmere. En blindveg svingte inn mot trærne og vi endte opp på en snuplass. Det viste seg å være en flokk med kornkråker som balerte rundt i trærne. Vi oppdaget at de hadde masse reder der oppe, som en hel koloni. Og vi ble litt gira, spratt ut av bilen med kikkert og fotoapparat. Da tok det ikke lang tid før vi fikk besøk av en ung mann som på litt gebrokkent engelsk lurte på hva vi drev med. Vi svarte litt gebrokkent tilbake at vi så på fuglene, og synes dette var veldig artig. Han så spørrende på oss og lurte kanskje på hva som var galt med oss, da disse kråkene ikke var særlig artige å ha som nærmeste nabo. Vi kunne se at taket, bilen og bakken var dekket av kråke-skitt. Så vi sa oss enige at det kanskje ikke var så gøy, men vi fotograferte litt før vi fortsatte ferden mot øst.
Kornkråke koloni. Foto: Hege Ødegård


Dagens endepunkt var Hornborgasjoen hvor flere tusen traner raster før de ferder videre til sine hekkeplasser. Høydepunktet pleier å være rundt 1. april, men årets påske er litt sen, så vi var forberedt på at det ikke var helt stappa fullt av traner på jordene. Dagens tranetall var 13800 stykker, så vi fikk oppleve et flott syn da vi endelig kom frem sent i ettermiddag. Vi brukte et par timer på å se, ta bilder og finne flere fuglearter. Og vi skal tilbake i morgen tidlig. 


Foto: Hege Ødegård

Foto:Hege Ødegård

Foto: Gunn M. Benning-Rogers

Foto: Gunn M. Benning-Rogers

Foto: Gun M. Benning-Rogers
Foto: Gunn M. Benning-Rogers



2 kommentarer:

  1. Så gøy å lese! Håper dere får en god natt og lykke til i morgen Gleder meg til å følge med ��

    SvarSlett
  2. Oj, så moro, Gunn og Hege. God tur videre. Rekker dere Öland i morgen, eller blir det onsdag?

    SvarSlett