mandag 6. juli 2020


Vindusplass

Fiskemåke i farta. Foto: Hege Ødegård

Jeg sitter og ser ut av vinduet på trærne som står helt stille. Bjørk, or, osp og gran på rekke og rad akkompagnert av to hengekøyer og ett par piknikbord. Jeg skulle gjerne ha testet en natt i hengekøye, men det forbli i høst en gang. For en time siden lå teltduken flagrende over bordene og tørket. Den ble veldig våt i duskregnet i dag morges, og vi har kapitulert til campinghytte i kveld. Akkurat nå er det «telefontid» og jentene sitter ved bordet og sveiper etter en dag med mange inntrykk.

Etter at vi tok farvel og på gjensyn med vertskapet i Fannrem bar det videre nordover, men vi kom ikke langt før første stopp. Det var meldt om sitronerle i Gaulosen sørvest for Trondheim. Ei svær bukt med fugletårn på begge sider. Vi dro ut teleskopet, men fant den ikke. Derimot hoppet laksen og fuglene lagde leven på sin måte. Mye tjeld og gravender, måker og svaler og ikke minst sivspurven med sin karakteristiske strofe. Etter en liten stund der flyttet vi oss til fugletårnet ved Hammarvatnet. Der var det forholdsvis daut, men en sivhøne-unge virret borti sivet og toppender skvatt til.

Ærfugl familier på søken etter en plass å spise litt. Foto: Hege Ødegård


I fjor var Gunn og jeg på Tautra og i planleggingsprosessen ble det bestemt at vi ville ta med Mariann ut dit, så da ble det sånn. Ei lita øy i Trondheimsfjorden med veiforbindelse over en molo. På vei dit ble det klart at vi måtte ha ett lunsj-stopp. Det kom konsist fra baksetet – «Gi den dama noe mat». Jeg hadde visst vært litt utålmodig og bisk de siste veikryss og trengte påfyll. Da stoppet vi ved Storleiret våtmarksområde og jeg fikk favoritten -knekkebrød med brunost. Her kunne vi også speide etter fugl samtidig en ærfugl familie kom tett på land. Det var to hoer som hadde samlet sine små og fartet innover i bukta. Gunn fant en gråstrupedykker vi måtte studere litt i teleskopet samt sjøorre og turens første kvinand. Det ble ett svare leven i bukta der ærfugl-ungene hadde begynt å dykke. Ett par gravender angrep ærfugl hoene gang på gang. Ærfuglene prøvde å dykke unna, men gravanda satte etter ned i vannet og det ble flere basketak. Gravendene gav seg ikke med det første. Det så ut som om ungene slapp unna angrepet, men mødrene ble attakkert sikkert ti ganger hver før det hele så ut til å roe seg igjen. Vi funderte på årsaken til det ublide møte og etter ett teleskopsøk langs land fant vi gravand-unger helt inne på land i bukta. Vi antok at ærfuglene kom for nær og at gravendene ville være i fred. Det er rart å tenke på at den ellers så sindige og uskyldige gravanda kan forvandle seg til en hissig torpedo, det visste ikke vi.

Her gjelder det å dukke unna angrepet. Foto: Hege Ødegård


Turen ut til Tautra ble ett gjensyn fra i fjor og det var like fint å gå fra parkeringsplassen og ut til fugletårnet som vi husket. Det er beiteområde, vannspeil og tett granskog om enn an, og ett spennende terreng å gå igjennom. Det ble dog en kort affære i tårnet på grunn av lite fugl og en del vind. Vel tilbake i bilen satte vi fart, og det ble en del mil før vi snakket om overnattingsalternativer. Vi ville i tillegg komme oss av E6 og inn på Kystriksvei 17. Denne skal vi følge videre etter en liten avstikker i morgen tidlig. Dermed havnet vi her i Namdalseid og er innlosjert på hytte.

Ved parkeringsplassen til fugletårnet på Tautra. Foto: Mariann Uldal.
Utsikten fra fugletårnet på Tautra. Foto: Gunn M. Benning-Rogers


Jentene sveiper fortsatt og skumringen er kommet der ute. Vi har tatt vare på middagsrestene og har tenkt å gi til fiskemåke kolonien som holder til i elva like ved. Det myldret av avkom som maste foreldrene hål i hue med sin pistrete stemme da vi var der ved ankomst. Vi måtte jo sjekke ut fuglelivet ved campingplassen før vi pakket ut av bilen. Sånn er det på tur med oss – fugl først! Noen fiskere sløyet fisken og kastet slo ut til måkene som kom settende. Jeg fikk øvd meg på å fotografere fugl i flukt og fikk ett par blinkskudd av flaksende måker. Det anbefaler jeg å gjøre dersom man ønsker å fotografere fugl, altså sitte ett sted i en havn og teste på måker. Gjerne alliere deg med en venn som kan mate dem samtidig, da kommer de nærmere og du får mange mulige forsøk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar